Blog vaše zdravlje

Rano otkrivanje raka dojke: ključ je u samopregledu!

Rak dojke 1

Rano otkrivanje raka dojke može Vam spasiti život!

Rak dojke 1

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, a Nacionalni dan borbe protiv raka dojke se u Hrvatskoj svake godine obilježava 7. listopada. Više od 90 posto bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju.

Rak dojke 2

Karcinom (rak) dojke je zloćudni tumor koji nastaje poremećenom, nekontroliranom diobom stanica u različitim dijelovima dojke.

Važno je napomenuti kako i dobroćudni tumori dojke nastaju zbog poremećaja diobe stanica, međutim, iz njih se ne razvija karcinom dojke te se za razliku od stanica karcinoma nikada neće moći proširiti izvan dojke.

Rak dojke najčešći je zloćudni tumor kod žena. Muškarci također mogu oboljeti, ali znatno rjeđe nego žene. Najčešće obolijevaju žene iznad 50. godine života, ali prema najnovijim podacima sve češće obolijevaju i žene u mlađim dobnim skupinama. U Hrvatskoj svaka deseta žena tijekom života oboli od raka dojke.

Simptomi i rizični čimbenici za nastanak raka dojke

Najčešći simptom raka dojke je novonastala bezbolna, tvrda kvržica u dojci koja ima nepravilne rubove. Takva kvržica može biti i osjetljiva, mekana ili pak okrugla. Osim toga, mogu biti prisutni i simptomi kao što je oticanje dijela dojke ili cijele dojke, zadebljala koža koja izgleda kao narančina kora, crvenilo, suhoća, zadebljanje na bradavici, bol u dojci ili bradavici, uvlačenje bradavice, iscjedak iz bradavice te uvećani limfni čvor u pazuhu ili oko ključne kosti.

Treba imati na umu kako niti jedan od ovih simptoma ne može potvrditi prisutnost raka dojke bez dodatnih pretraga. Najznačajniji rizični čimbenici za nastanak raka dojke su:

  • dob
  • prva menstruacija prije 12. godine života
  • menopauza nakon 50. godine života
  • nerađanje ili rađanje poslije 30. godine života
  • pojavnost raka dojke i/ili raka jajnika kod bližih srodnika
  • prethodna bolest dojke.

Povećani rizik za rak dojke imaju i osobe s nezdravim životnim navikama kao što su konzumacija prehrane bogate masnoćama i šećerima, pretilost, povećana konzumacija alkohola, pušenje ili izloženost radioaktivnom zračenju. Između 5 i 10% svih karcinoma dojke povezano je s nasljednom mutacijom BRCA 1 ili BRCA 2 gena.

Rak dojke 3

Nasljedni faktori ne mogu se promijeniti, ali promjena životnih navika može umanjiti rizik za obolijevanje od karcinoma dojke. Takva promjena podrazumijeva pravilnu i raznovrsnu prehranu, tjelovježbu, kontrolu tjelesne težine te izbjegavanje alkohola i narkotika.

Promjene na dojkama vrlo su česta pojava koja izaziva zabrinutost pa čak i strah. Najčešće su te promjene vidljive i javljaju se u obliku kvržica, iscjetka ili crvenila. No, promjene na dojkama mogu biti i neprimjetne te se kao takve otkrivaju tijekom redovnog mamografskog pregleda.

Većina takvih promjena je dobroćudna, no neke nažalost mogu biti i zloćudne. Zbog toga je rano otkrivanje raka dojke ključno. Naime, u ranoj fazi rak dojke ne pokazuje nikakve simptome, a liječenjem se tada postižu najbolji rezultati. Upravo mamografski pregled može otkriti karcinom koji ne pokazuje nikakve simptome i to čak dvije godine prije nego što tumor postane opipljiv. Prema smjernicama Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke prvi mamografski pregled svaka žena treba napraviti između 38. i 40. godine života. Nakon toga, potrebno je nastaviti s pregledima svake 2 godine kod asimptomatskih pacijenata, odnosno svake godine kod pacijenata starijih od 50 godina. Ukoliko u obitelji postoji pojavnost raka dojke preporuča se i ranije započinjanje s redovitim mamografskim pregledima. Osim mamografskih pregleda, vrlo su važni i samopregledi dojki. Takvi pregledi nisu zamjena za specijalistički pregled, ultrazvuk ili mamografiju, ali itekako su korisni za otkrivanje raka dojke. Samopregled dojki trebali bi raditi i žene (pri kraju menstrualnog ciklusa) i muškarci barem jednom mjesečno od 18. godina nadalje.

Kako se izvodi samopregled dojki?

  1. Pogledati dojke u ogledalu. Obratiti pozornost na izgled kože i bradavica, pomičnost dojki pri podizanju ruku te izgled kože kada pojedinu dojku pomičemo u raznim smjerovima. Na primjer, ako pregledavamo desnu dojku desna ruka je podignuta iznad glave, a lijevom koja je postavljena iznad bradavice, pomičemo donje dijelove desne dojke u raznim smjerovima i promatramo pokazuje li se bilo gdje na koži neka promjena. Isto ponavljamo i s lijevom dojkom.

  2. Pipanje dojki potrebno je raditi i sjedeći i ležeći jer se neke promjene bolje uočavaju sjedeći, dok neke ležeći. Desno rukom pipamo lijevu dojku, a lijevom rukom desnu. Dojke je prije pipanja potrebni namazati mlijekom ili uljem za tijelo kako bi se maksimalno poboljšao osjet između prstiju i kože na dojci. Ruku najprije postavite bočno uz tijelo, a zatim podignite iznad glave kako bi eventualne kvržice postale opipljivije. Svaki dio dojke potrebno je pipati iz najmanje 2 smjera.

  3. Pipanje limfnih čvorova obuhvaća područje iznad ključne kosti (supraklavikularnu jamu) i pazušnu jamu. Ovaj je pregled najbolje raditi tijekom tuširanja.

  4. Povremeno treba provjeriti i postoji li iscjedak.

 

Rak dojke 4

Ukoliko tijekom samopregleda primijetite bilo kakvu kvržicu, zadebljanje, povećanje jedne dojke, promjene na koži bradavica i dojki, iscjedak iz bradavice, bolove u dojci ili pak primjene u pazušnoj jami potrebno je posjetiti liječnika specijalista koji će temeljem kliničkog pregleda i dodatnih pretraga postaviti ispravnu dijagnozu te Vas uputiti na daljnje liječenje ili praćenje promjena na dojci.

Nadamo se da smo Vas ovim blogom potaknuli da i sami izvršite samopregled dojki te se na taj način pobrinete za vlastito zdravlje.

KOMENTIRAJ I OSVOJI

Željeli bismo čuti Vaše mišljenje o ovoj temi!

S obzirom da je listopad mjesec posvećen borbi protiv raka dojke i da se tijekom njega podiže svijest o važnosti ranog otkrivanja bolesti i redovitih preventivnih pregleda, odlučili smo Vas nagraditi!

Tri osobe koje u komentarima ispod ovog bloga napišu svoja promišljanja i odgovore na navedena pitanja nagradit ćemo s oleoTherapy uljem badema koje se dobiva iz 100% čistih sjemenki badema. Ono omekšava i regenerira kožu i vlasište, a pogodno je za svakodnevnu njegu kože beba, djece i odraslih.  Nagrađujemo onoga tko napiše najoriginalniji i najargumentiraniji komentar, a nagradni natječaj traje do 31.10.2024.

NAGRADNA PITANJA

1.

Koliko često obavljate samopregled dojki i što Vas motivira da to činite redovito?

2.

U kolikoj mjeri smatrate da je samopregled dojki važan za rano otkrivanje raka dojke?

Odgovori