Blog vaše zdravlje

Kako nadoknaditi manjak željeza u organizmu? 2023.

manjak željeza

Manjak željeza, poznat i kao sideropenična anemija, stanje je u kojem tijelo nema dovoljno željeza potrebnog za normalno funkcioniranje. Željezo u našem organizmu potrebno je za brojne vitalne funkcije uključujući rast, reprodukciju i imunitet. Ono je sastavni dio hemoglobina, proteina u crvenim krvnim stanicama koji prenosi kisik iz pluća u ostale dijelove tijela. Osim toga, željezo kao ključan sastojak enzima sudjeluje u staničnom metabolizmu, odnosno u procesima proizvodnje energije te sinteze DNA i RNA, kolagena, ali i mnogih drugih tvari u našem organizmu.

Sigurno ste se više puta pitali kako nadoknaditi manjak željeza u organizmu. Manjak željeza u organizmu najčešće je posljedica neuravnotežene prehrane, odnosno nedovoljnog unosa ovog nutrijenta putem hrane. Osim toga, može biti i posljedica gubitka krvi, nedostatka želučane kiseline, nedovoljne proizvodnje hemoglobina ili pak nastaje zbog povećane potrebe tijekom rasta i razvoja, trudnoće i dojenja.

Kako prepoznati manjak željeza?

Manjak željeza nažalost uzrokuje određene simptome pa se tako zbog nedostatka željeza u organizmu možemo osjećati vrlo umorno te imati smanjenu koncentraciju, a dugoročan nedostatak željeza može dovesti i do stanja anemije. Nadalje, važno je napomenuti kako žene gube znatno više željeza od muškaraca zbog menstrualnog krvarenja pa su im zbog toga potrebne i veće količine željeza.

Dijagnoza manjka željeza obično uključuje krvne pretrage koje mjere razinu željeza u tijelu, kao i razine hemoglobina i hematokrita. Liječenje se obično temelji na nadoknadi manjka željeza putem prehrane ili dodataka prehrani koji sadrže željezo. U nekim slučajevima, kada oralna nadoknada nije dovoljna ili postoji ozbiljan manjak željeza, može biti potrebna parenteralna primjena željeza.

Blue Iron

S obzirom da naše tijelo ovisi o unosu željeza iz vanjskih izvora, najlakše ga je unijeti u organizam konzumacijom namirnica koje njime obiluju, a to su crveno i bijelo meso, iznutrice (posebice jetrica), jaja i žitarice, voće, zeleno lisnato povrće (špinat, blitva, kelj, brokula, kupus), grahorice (grah, grašak, leća, slanutak), orašasti plodovi i sjemenke te riba i školjke. Dobro je znati i kako vitamin C poboljšava apsorpciju željeza tako da se preporuča i njegova konzumacija.

Važno je napomenuti da se željezo iz biljnih izvora, kao što su povrće i mahunarke, bolje apsorbira u prisutnosti vitamina C. Stoga je dobro kombinirati hranu bogatu željezom s namirnicama kao što su agrumi, paprike ili brokula, koje su bogate vitaminom C.

 

manjak željeza

 

Uz pravilnu prehranu, manjak željeza se može nadoknaditi uzimajući dodatke prehrani. Jedan od onih koji se nalaze u našoj ponudi jest i BLUEIRON Beauty tekući dodatak prehrani s peptidima kolagena i mineralima za zdravu kosu, nokte i kožu. Naime, BLUEIRON Beauty uz željezo sadrži i cink, biotin, vitamin C, vitamin B 12 te folnu kiselinu, a primamljiv okus zajamčen je zbog ekstrakta nordijske borovnice i prirodne vode. Ovaj tekući dodatak prehrani ne sadrži nikakva umjetna bojila, a mogu ga koristiti trudnice, vegani i vegetarijanci.

Iako Blueiron Beauty može pružiti određene hranjive tvari koje su korisne za održavanje zdravlja kože, kose i noktiju, važno je napomenuti da je individualni odgovor na takve dodatke prehrani različit. Učinak može varirati ovisno o genetici, prehrani, životnom stilu i drugim faktorima. Tijekom srpnja za Vas smo pripremili i popust od 20% na BLUEIRON Beauty koji možete pronaći u našem webshopu na sljedećoj poveznici:BLUEIRON Beauty.

Na kraju, želimo napomenuti kako je u svemu najbolja zlatna sredina pa tako i u konzumaciji željeza. Naime, kao što smo već rekli premale količine ovog nutrijenta mogu biti štetne za naše zdravlje. No, isto se može dogoditi i ako unosimo prevelike količine željeza u organizam. Prije nego što počnete koristiti bilo kakav prehrambeni dodatak, uvijek je najbolje konzultirati se sa zdravstvenim stručnjakom ili ljekarnikom. Oni će moći pružiti personalizirane savjete i informacije o sigurnosti, doziranju i potencijalnim interakcijama s drugim lijekovima ili dodacima prehrani koje već koristite.

Više možete pogledati na linku: https://www.facebook.com/ADIVA.HR/videos/1907699722772941/